Prijevoz pokojnika zahtijeva specijalizirane usluge, koje obično pružaju pogrebne kuće ili mrtvačnice. Evo koraka u organizovanju prevoza pokojnika iz Lajpciga, Nemačka:

Kontaktirajte pogrebnu kuću: Započnite tako što ćete kontaktirati pogrebno društvo ili mrtvačnicu u Leipzigu. Oni će vam pomoći oko prevoza pokojnika. Možete tražiti na mreži pogrebne kuće u Leipzigu ili tražiti preporuke od prijatelja ili članova porodice.


Navedite neophodne informacije:

Kada kontaktirate pogrebno poduzeće, morat ćete navesti detalje kao što su lokacija na kojoj se pokojnik trenutno nalazi, odredište gdje ih treba prevesti i sve relevantne papire ili dokumentaciju.


Organizirati transfer:

Pogrebno društvo će organizirati transfer pokojnika sa mjesta smrti u njihov objekat. Ovo može uključivati koordinaciju sa bolnicama, staračkim domovima ili drugim institucijama u kojima se pokojnik nalazi.


Pripremite potrebnu dokumentaciju:

U zavisnosti od okolnosti, možda ćete morati da obezbedite određenu dokumentaciju za prevoz, kao što su smrtovnica, dozvole ili obrasci za autorizaciju. Pogrebno društvo će vas voditi kroz ovaj proces i pomoći vam da dobijete svu potrebnu papirologiju.


Odaberite način prijevoza:

Morat ćete odlučiti o načinu prijevoza pokojnika. To može uključivati kopneni transport (npr. mrtvačka kola ili ambulantna kola) ili zračni prijevoz (npr. repatrijaciju avionom). Pogrebno društvo će vas savjetovati o najprikladnijoj opciji na osnovu vaših potreba i budžeta.


Koordinirajte logistiku:

Pogrebno preduzeće će se baviti cjelokupnom logistikom u vezi s transportom, uključujući zakazivanje, koordinaciju s pružaocima prijevoza i osiguravanje usklađenosti sa svim zakonskim zahtjevima ili propisima.


Primite pokojnika:

Nakon što su aranžmani za prijevoz na snazi, pogrebno društvo će nadgledati prijenos pokojnika na određeno odredište, bilo da se radi o pogrebnom zavodu, groblju ili drugoj lokaciji.


Praćenje:

Nakon što je transport završen, pogrebno društvo će vas kontaktirati kako bi osiguralo da je sve prošlo bez problema i da vam pruži dodatnu podršku ili pomoć koja vam može zatrebati.
Neophodno je blisko sarađivati sa pogrebnim poduzećem tokom cijelog procesa kako bi se osiguralo da se transport pokojnika obavi pažljivo, dostojanstveno i profesionalno.